Ongelmakoira vai koira, jolla on ongelma?
Kun puhutaan "ongelmakoirasta", saatetaan helposti unohtaa, että koiran käyttäytymisessä ilmenevät haasteet eivät määritä koko koiraa. Koiran käyttäytymisen taustalla on aina syy, esimerkiksi terveys, hormonit, aiemmat kokemukset, puutteet kommunikoinnissa, lajiominainen käytös tai geneettinen alttius.
Mutta tekeekö ongelmallinen käyttäytyminen tietyssä tilanteessa koirasta ongelmakoiran?
Jos koira räyhää hihnassa vastaantulijoille, tekeekö se siitä ongelmakoiran? Jos koira tuhoaa huonekaluja yksin ollessaan, onko se ongelmakoira? Jos koira varastaa ruokaa pöydältä, määrittääkö se koko koiran?
Ei. Koiran ongelma/ongelmat eivät määritä koko koiraa!
Käytös ei ole koko totuus
Kun koira käyttäytyy tavalla, joka koetaan ongelmalliseksi, se voi olla ongelma niin koiralle kuin omistajalle. Reaktiivisuus ulkoilessa on koiralle ongelma, koska se voi kokea voimakasta stressiä, pelkoa ehkä jopa kipua. Ihmiselle se voi olla ongelma koska se voi aiheuttaa häpeää, tuhautumista tai fyysisiä vaikeuksia. (Ruuan varastaminen pöydältä on enemmän ihmisen ongelma kuin koiran ongelma, koska koiralle se on lajityypillistä tekemistä. Ainut ongelma ruuan varstamisessa pöydältä koiralle on sen terveys riski, jos se sattuu olemaan koiralle sopimatonta syötävää.)
Mutta tämä ei tarkoita, että koira olisi kokonaisuudessaan ongelmallinen. Kotona se voi olla mitä ihanin perheenjäsen, joka rakastaa läheisiään, leikkii rennosti tuttujen koirien kanssa ja osaa käyttäytyä monessa tilanteessa erinomaisesti. Koiran käyttäytyminen eri tilanteissa vaihtelee, ja ongelmat eivät määritä sen koko olemusta.
Ongelmat eivät ole koiran syy
On tärkeää ymmärtää, että koirat eivät tee asioita tahallaan kiusatakseen ihmistä tai "koska ne ovat ongelmallisia". Koiran käytökselle on aina syy, ja usein se liittyy koiran tarpeisiin, tunteisiin tai aikaisempiin kokemuksiin.
Sen sijaan, että leimaamme koiran ongelmalliseksi, meidän tulisi kysyä: Miksi se käyttäytyy näin? Mitä se tarvitsee? Miten voin auttaa sitä?
Koiran hyvinvoinnin ja ongelmakäytösten ratkaisemisen kannalta avainasemassa on ymmärrys. Kun opimme katsomaan koiran käytöstä sen näkökulmasta, voimme tarjota sille parempia ratkaisuja ja tukea sen hyvinvointia niin, että sekä koira että omistaja voivat elää harmonisempaa arkea yhdessä.